• Svenska
  • English

undersida_omheli
Heli i Arjeplog AB grundades i slutet av 60-talet av de tre Arjeplogsprofilerna David Sundström ,Per Dahlberg, Per-Axel Andersson. Då under namnet Turistflyg i Arjeplog AB. Från början användes sjöflygplan för att transportera främst fritidsfiskare och samer in i fjällvärlden. Under denna period byggdes även Miekak Jakt o Fiskecamp i Piteälvens källflöden denna kom att bli en viktig del i företagets affärsidé och är så även idag. Miekak har en egen hemsida med utförlig information om fisket, jakten och övriga aktiviteter som bedrivs i dess regi. I menyn finns en länk till Miekak:s egen hemsida.

 

1985 Såldes företaget till Heliflyg AB i Borlänge och Turistflyg namnändrades till Heli i Arjeplog AB. Under denna tid inriktades verksamheten mer och mer mot användande av helikopter, för att från och med 1989 uteslutande bestå av helikopter.

 

1992 övertogs företaget av Rolf Sundberg som hade jobbat som pilot i bolaget sedan början av 80-talet. Rolf har genom sin mångåriga erfarenhet mycket god kännedom om jakten och fisket i Arjeplogsfjällen. 1995 tilldelades han också utmärkelsen årets företagare i Arjeplog. Framförallt för insatser att marknadsföra våra unika möjligheter till jakt o fiske i Arjeplogsfjällen på ett nytt och fräscht sätt. Vi är medlemmar i Svenskt flyg (SFR)

 

Våra helikoptrar genom åren har för det mesta varit AS350 ”Ekorren” en mycket robust och rymlig maskin med goda prestanda. ”Ekorren” är en konstruktion från slutet av sjuttiotalet men känns fortfarande modern tack vare att den var före sin tid när den introducerades på marknaden. Den har också hela tiden genomgått förbättringar och kännetecknas främst av sin höga tillförlitlighet och robusta konstruktion, och har kommit att bli en av världens mest sålda helikoptrar. För närvarande opererar vi med en AS350 B2. En maskin som är speciellt anpassad för vår verksamhet och som har kapacitet att transportera 6 passagerare med packning, och upp till 1160 kg. gods hängande i kroken under helikoptern. I och med den höga prestandan så kan vi erbjuda dom säkraste och snabbaste transporterna i närområdet.

 

Bland våra kunder märks förutom privatpersoner bland annat olika skogs och kraftbolag, Telia, Länsstyrelsen och Polisen. De uppdrag vi åtar oss är bland annat olika fotouppdrag för biltestindustrin, olika typer av dokumentation med hjälp av GPS teknik. Transporter av byggnadsmateriel betong mm vid byggnationer i väglöst land. Inspektionsflygningar för skogsbolag tex. Röjningsbehov, Älgskade-inventeringar Svampskador mm. Vattenprovtagningar, Älgräkning, Taxiflyg, Linjeinspektion, Felsökning mm.

 

Sedan 2015 opereras helikoptrarna i Rotor Service Norden AB (RSN). RSN är en sammanslagning av flygoperativa delen i Heli AB och Fiskflyg AB. RSN utvecklar flygsäkerhetsarbetet, sköter kontakter med Transportstyrelsen och administrerar våra tillstånd.

 

År 2022 förvärvade Fiskflyg vår flygverksamhet och bedriver den från Arjeplog likt tidigare.